SI LEMON KUNING

August 28, 2018

Ok, kali ni kak nanad nak pecah satu rahsia yang kak nanad suka sangat beli bila setiap kali ke pasar.
Kak nanad suka sangat- sangat beli buah lemon.
Satu sebab ialah kaler kuning yang nampak 'mewah dan elegant', dan satu lagi sebab lemon ni banyak sangat khasiat tau.
So, dalam entry kali ni, kak nanad nak share beberapa tips menggunakan lemon.
Tips yang pertama, bagaimana nak hilangkan daki atau ketiak/ lutut/leher yang gelap  (maybe disebabkan perubahan hormone atau bahan chemical).
Yang ni senang je sebab korang hanya memerlukan lemon semata-mata.
Kak nanad selalu amalkan ketika mandi pagi.
Belah dua untuk sebiji lemon dan sebelah lemon pakai untuk kedua-dua ketiak, dan sebelah lagi pakai untuk keesokannya.
Jimatkan?
Sebab, lepas kak nanad bersalin anak kedua, kak nanad perasan (suami pun sampai tegur ok) yang leher dan ketiak agak gelap.
So, apalagi, gelabah lah..huhu.
Alhamdulilah dalam hampir 2 minggu kak nanad amalkan , ketiak dan leher terover cerah..hehe.
Tapi, disebabkan lemon ni mahal kat sini (sebiji RM2 ), so kak nanad selang-selikan dengan ice whitening toner yang memang ada pure lemon.
Lebih mudah sebab kak nanad just tuang atas kapas putih dan sental di kawasan yang diekhendaki.
Mudah!
Ok, tips yang kedua ialah detox.
Sebenarnya banyak jugak resepi detox yang kak nanad dah try tapi yang ni paling best dan mudah.
Menggunakan 3 bahan sahaja iaitu lemon, timun, dan serai.
Just letak hirisan lemon dan timun, serta sebatang serai ke dalam tumbler, dan tuangkan air sejuk.
Kalau nak lagi best, letak sekejap dalam peti ais, minum sejuk-sejuk.
Jangan letak gula pulak tau.
Nanti dah tak jadi detox pulak..hehe.
Oh ya!
Kak nanad setiap pagi, amalkan minum air suam dan letak satu hirisan lemon dan minum sebelum mandi.
Ianya bagus tau untuk kesihatan.
Sebab, selain kandungan acid citric dalam lemon yang membantu mencantikkan kulit, ianya sangat-sangat membantu dalam melancarkan metabolism badan, mengurangkan rasa lapar,melancarkan peredaran darah, melawaskan system penghadaman dan banyak lagi kebaikan lain.
Cubalah!
So, kak nanad attach video dan gambar berkaitan tips-tips di atas ni ok.
Harap korang enjoy dan sudi share posting ni.

You Might Also Like

0 comments

All-Abox

A complete care for you skin
Love your skin
Love your self